2020-08-20 06:01Pressmeddelande

Clara Folkebo och Nora Caroline Källersjö från Danderyd är nominerade till Framtidens Musikpris för projektet ”Choir Academy”

Det är nu klart vilka som är nominerade till Framtidens Musikpris 2020. Bland de nominerade bidragen finns Danderyd-tjejerna Clara Folkebo och Nora Caroline Källersjö för projektet ”Choir Academy”, nominerade i kategorin ”Bästa Ungdomsinitiativ”. Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, och delas ut 17 september under en digital prisceremoni på Stallet i Stockholm.

 Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter för att uppmärksamma pedagoger, eldsjälar, organisationer, skolor, ensembler och unga som tar initiativ inom musik och kultur.

 ”Choir Academy” hjälper barn att hitta en trygghet i musiken och det svenska samhället 
Clara Folkebo och Nora Caroline Källersjö är i år nominerade till Framtidens Musikpris i Kategorin ”Bästa Ungdomsinitiativ” för projektet ”Choir Academy”. Choir Academy startades 2018 av tre gymnasieelever. De arbetar helt ideellt med integration genom körsång och riktar sig främst till barn och unga i multikulturella områden. Förhoppningen är att barn ska skapa långvariga relationer med varandra och hitta en trygghet i musiken, liksom det svenska samhället. Priset går till projekt eller initiativ som initierats eller genomförts av eller med barn och unga. Det kan vara allt från konserter och festivaler till klubbar och föreningar och som innehåller en hög grad av ungas delaktighet.

Vi vill lyfta de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som bygger upp, upprätthåller och möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv. Vi sammanför branschen i ett pris som går till dem som idag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv, säger Anna Rydborg, förbundsordförande för Riksförbundet Unga Musikanter.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind invigningstalar vid prisceremonin
Vinnarna av Framtidens Musikpris presenteras och firas den 17 september med en digital prisceremoni som sänds från stallet i Stockholm, med Kattis Ahlström som konferencier. Ceremonin inleds med ett tal av kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Vi känner oss mycket hedrade över att Amanda Lind vill invigningstala på prisceremonin. Vi vill att Framtidens Musikpris ska bidra till allas rätt till musik och kultur, allas möjlighet att delta i kulturlivet och allas tillgänglighet att delta i det demokratiska föreningslivet. Vi hoppas och tror att Amanda Linds värdegrunder och visioner kan stärka prisets dignitet, säger Hanna Fred Ekman, producent för Framtidens Musikpris.  

Priset delas ut av RUM tillsammans med flera samarbetspartners, däribland Stim, Skap, Svensk Scenkonst, Symf, Sveriges Orkesterförbund, Lärarförbundet, Fst – Föreningen Svenska Tonsättare, Kulturskolerådet och SVUB – Sveriges Unga blåsare.


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

Riksförbundet Unga Musikanter, RUM, är en organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Bland våra 35 000 medlemmar och 400 lokalföreningar finns det massor av musik- och kulturaktiviteter av alla olika typer. Föreningarna kan vara allt från en liten ensemble, kör, orkester eller dansgrupp till en stor elevförening på en musik- eller kulturskola. I RUMs verksamhet finns landslag som åker på turné på sommaren, Sveriges största musikfestival för barn och unga, MusikRUM, och varje år fler än 100 kurser på olika platser i landet.


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman