2020-08-20 06:01Pressmeddelande

Eskilstunakollot ”Lira Musikkollo” är nominerat till Framtidens Musikpris

Foto: Mila BrandtFoto: Mila Brandt

Det är nu klart vilka som är nominerade till Framtidens Musikpris 2020. Ett av de nominerade bidragen är Eskilstunakollot ”Lira Musikkollo” nominerat i kategorin ”Möjliggörare för Ungas Komponerade”. Priset är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, och delas ut 17 september under en digital prisceremoni som sänds från Stallet i Stockholm.

Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter för att uppmärksamma pedagoger, eldsjälar, organisationer, skolor, ensembler och unga som tar initiativ inom musik och kultur.

Lira Musikkollo skapar spelglädje och grundläggande förståelse för musicerandets konst 
Eskilstunakollot ”Lira Musikkollo” är i år nominerat till Framtidens Musikpris i kategorin ”Möjliggörare för Ungas Komponerande”. Priset går till en eldsjäl, organisation, plattform eller innovation som inspirerat, uppmuntrat eller möjliggjort ungas komponerande, för att uppmärksamma dem eller det som öppnar portarna för ungas kreativitet och därigenom säkrar framtidens musik. I nomineringen står det bland annat att lärarna på Lira Musikkolla inspirerar barn och unga till att intressera sig för musik, prova på flera instrument, skriva text, komponera, spela in och framföra sin egenkomponerade låt på bara en vecka. Förutom spelglädje och grundläggande förståelse för musicerandets konst ger Lira Musikkollo en proffsig introduktion och en unik upplevelse med en tydlig integrations- och mångfaldsambition. 

Vi vill lyfta de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som bygger upp, upprätthåller och möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv. Vi sammanför branschen i ett pris som går till dem som idag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv, säger Anna Rydborg, förbundsordförande för Riksförbundet Unga Musikanter.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind invigningstalar vid prisceremonin
Vinnarna av Framtidens Musikpris presenteras och firas den 17 september med en digital prisceremoni som sänds från Stallet i Stockholm, med Kattis Ahlström som konferencier. Ceremonin inleds med ett tal av kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

 Vi känner oss mycket hedrade över att Amanda Lind vill invigningstala på prisceremonin. Vi vill att Framtidens Musikpris ska bidra till allas rätt till musik och kultur, allas möjlighet att delta i kulturlivet och allas tillgänglighet att delta i det demokratiska föreningslivet. Vi hoppas och tror att Amanda Linds värdegrunder och visioner kan stärka prisets dignitet, säger Hanna Fred Ekman, producent för Framtidens Musikpris.

Priset delas ut av RUM tillsammans med flera samarbetspartners, däribland Stim, Skap, Svensk Scenkonst, Symf, Sveriges Orkesterförbund, Lärarförbundet, Fst – Föreningen Svenska Tonsättare, Kulturskolerådet och SVUB – Sveriges Unga blåsare.

 


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

Riksförbundet Unga Musikanter, RUM, är en organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Bland våra 35 000 medlemmar och 400 lokalföreningar finns det massor av musik- och kulturaktiviteter av alla olika typer. Föreningarna kan vara allt från en liten ensemble, kör, orkester eller dansgrupp till en stor elevförening på en musik- eller kulturskola. I RUMs verksamhet finns landslag som åker på turné på sommaren, Sveriges största musikfestival för barn och unga, MusikRUM, och varje år fler än 100 kurser på olika platser i landet.


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman