2020-08-20 06:01Pressmeddelande

Kaisa Ekdahl och Helena Lundqvist från Norrtälje är nominerade till Framtidens Musikpris för projektet ”Svenska Barnsymfonikerna”

Det är nu klart vilka som är nominerade till Framtidens Musikpris 2020. Ett av de nominerade bidragen är projektet ”Svenska Barnsymfonikerna”, nominerat i kategorin ”Nyskapande Innovativt Projekt”. Priset är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, och delas ut 17 september under en digital prisceremoni som sänds från Stallet i Stockholm.

Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter för att uppmärksamma pedagoger, eldsjälar, organisationer, skolor, ensembler och unga som tar initiativ inom musik och kultur.

Svenska Barnsymfonikerna ger yngre barn en unik chans att få uppleva klassisk musik Kaisa Ekdahl och Helena Lundqvist är i år nominerade till Framtidens Musikpris i kategorin ”Nyskapande Innovativt Projekt” för projektet ”Svenska Barnsymfonikerna”. Priset går till en ensemble, band, grupp eller organisation som skapar gemenskap och samspel, i allt från workshops och kurser till manifestationer som innehåller utvecklande och framåtblickande verksamhet. I nomineringen står det bland annat att Svenska Barnsymfonikerna är ett fint initiativ som ger yngre barn en unik chans att få uppleva klassisk musik och spela symfoniorkester, något som främjar fortsatt musikutövning. Projektet leds av Kaisa Ekdahl och Helena Lundqvist genom Roslagens Kulturskola.

Vi vill lyfta de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som bygger upp, upprätthåller och möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv. Vi sammanför branschen i ett pris som går till dem som idag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv, säger Anna Rydborg, förbundsordförande för Riksförbundet Unga Musikanter.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind invigningstalar vid prisceremonin
Vinnarna av Framtidens Musikpris presenteras och firas den 17 september med en prisceremoni som sänds från stallet i Stockholm, med Kattis Ahlström som konferencier. Ceremonin inleds med ett tal av kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Vi känner oss mycket hedrade över att Amanda Lind vill invigningstala på prisceremonin. Vi vill att Framtidens Musikpris ska bidra till allas rätt till musik och kultur, allas möjlighet att delta i kulturlivet och allas tillgänglighet att delta i det demokratiska föreningslivet. Vi hoppas och tror att Amanda Linds värdegrunder och visioner kan stärka prisets dignitet, säger Hanna Fred Ekman, producent för Framtidens Musikpris.

Priset delas ut av RUM tillsammans med flera samarbetspartners, däribland Stim, Skap, Svensk Scenkonst, Symf, Sveriges Orkesterförbund, Lärarförbundet, Fst – Föreningen Svenska Tonsättare, Kulturskolerådet och SVUB – Sveriges Unga blåsare.


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

Riksförbundet Unga Musikanter, RUM, är en organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Bland våra 35 000 medlemmar och 400 lokalföreningar finns det massor av musik- och kulturaktiviteter av alla olika typer. Föreningarna kan vara allt från en liten ensemble, kör, orkester eller dansgrupp till en stor elevförening på en musik- eller kulturskola. I RUMs verksamhet finns landslag som åker på turné på sommaren, Sveriges största musikfestival för barn och unga, MusikRUM, och varje år fler än 100 kurser på olika platser i landet.


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman