2021-06-17 07:15Pressmeddelande

Nu kan unga mötas igen – festivalen MusikRUM är tillbaka

Ungdoms- och musikfestivalen MusikRUM, som arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, kommer gå av stapeln i oktober tack vare att pandemirestriktionerna nu börjat lättas upp. I stället för en plats sker eventet den här gången på 16 orter samtidigt och består av flera workshoppar, där deltagarna från alla 16 orterna bland annat tillsammans kommer spela in Linnea Henrikssons hit "Alice", i arrangemang av Caroline Karpinska. Inspelningarna från alla 16 orter kommer sedan läggas ihop med Linnea Henrikssons sång och bildar årets MusikRUM-stycke.

 

Den 1 juni började pandemirestriktionerna släppas och Sverige kunde börja blicka framåt mot ett liv där exempelvis musikfestivaler och ungdomsarrangemang åter kan gå av stapeln. RUM – Riksförbundet Unga Musikanter är en av Sveriges största ungdomsorganisationer och arrangerar varje år festivalen MusikRUM. Förra året fick festivalen ställas in, men nu står det klart att den kommer kunna äga rum i år, i lite annan tappning än vanligt.

 

De senaste åren har MusikRUM arrangerats i Västerås men i år förnyas konceptet, anpassat efter de nya restriktionerna, med simultana workshoppar på 16 orter runtom i hela landet. På varje ort finns det 150 platser för deltagare fördelat på tre parallella workshoppar. Under MusikRUM kommer alla instrumentalister, sångare och dansare att arbeta med Linnea Henrikssons låt "Alice" som sedan kommer klippas ihop till en gemensam musikvideo och bli årets MusikRUM-stycke. Låten har arrangerats av Caroline Karpinska och Kristine Westman Elorza har gjort danskoreografi. Inspelningarna från alla 16 orter kommer sedan sättas ihop med Linnea Henrikssons sång och släppas på RUM:s hemsida och YouTube-kanal.

 

Som vanligt på MusikRUM finns det också möjlighet att delta i olika orkester- och körtävlingar, och i år finns det för första gången också en band- och ensembletävling för dem som inte är med i en orkester eller kör. Nytt för i år är också att man kan anmäla sig till festivalen som enskild individ och inte enbart som del av en befintlig grupp, och festivalen är öppen för alla barn och unga med musikintresse, oavsett om man är medlem i RUM eller inte.


– MusikRUM är en viktig kulturell mötesplats för barn och unga. Under pandemin har vi fått många samtal kring saknaden av gemenskap och att få musicera, sjunga och dansa. Denna typ av aktiviteter ger mervärde för livet och det är viktigare än någonsin just nu. Därför är vi glada att kunna genomföra MusikRUM igen, säger Hanna Hult Rosén, generalsekretare RUM.

 

Unik festival som skapas av deltagarna själva

MusikRUM är en unik festival. Det som gör den unik är att det är deltagarnas egen festival. Varje år kommer drygt 1800 deltagare från hela Sverige, och närmare 5 000 besökare. I år blir det förstås en lite mindre skala per ort men eventet som helhet kommer upp i samma storlek.

– Det speciella med MusikRUM är deltagarna. Alla de unga som samlas och den stämning som uppstår när de bjuder på sin musik, dans och sång. Nu sprider vi denna stämning till flera platser runtom i hela landet. Jag ser med glädje fram emot en festival med samma känsla som tidigare, men nu på flera orter och med möjlighet för fler att delta, säger Vincent Ericsson, förbundsordförande för RUM.

Huvudarrangörer och samarbetspartners gör festivalen möjlig 

MusikRUM arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med studieförbundet Kulturens, Sveriges Unga Blåsare och regionala musik- och kulturskolor. MusikRUM äger rum 2 oktober i Luleå, Umeå, Skellefteå, Östersund, Härnösand, Falun, Karlstad, Västerås, Linköping, Uppsala, Stockholm, Visby, Göteborg, Nässjö, Kalmar och Hässleholm.

 


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

RUM är en ideell organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Förbundet är med sina dryga 350 lokalföreningar och drygt 30 000 medlemmar över landet en av Sveriges största ungdomsorganisationer. Verksamheten består till exempel av kurser, konserter, workshoppar och festivaler. RUM organiserar även spetsutbildningarna RUM:s Blåslandslag och RUM:s Stråklandslag


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman

Relaterad media