2022-03-31 06:15Pressmeddelande

Nu kan unga mötas igen – festivalen MusikRUM är tillbaka

Ungdoms- och musikfestivalen MusikRUM, som arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, är tillbaka. Den 7 maj arrangeras festivalen på 16 orter samtidigt och består av flera digitala tävlingar och workshoppar, där deltagarna från alla orter bland anant kommer spela in Linnea Henrikssons hit ”Alice”, i arrangemang av Caroline Karpinska. Inspelningarna från samtliga 16 orter kommer sedan läggas ihop med Linnea Henrikssons sång och bildar årets MusikRUM-stycke. 

 De senaste åren har MusikRUM arrangerats i Västerås men i år förnyas konceptet, med simultana workshoppar på 16 orter runtom i hela landet. På varje ort finns det 150 platser för deltagare som är fördelade på tre parallella workshoppar. Under MusikRUM kommer alla instrumentalister, sångare och dansare att arbeta med Linnea Henrikssons låt "Alice" som sedan kommer klippas ihop till en gemensam musikvideo och bli årets MusikRUM-stycke. Låten har arrangerats av Caroline Karpinska och Kristine Westman Elorza har gjort danskoreografin.

Som vanligt på MusikRUM finns det också möjlighet att delta i orkester- och körtävlingar, och i år finns det för första gången också en band- och ensembletävling för dem som inte är med i en orkester eller kör. Nytt för i år är också att man kan anmäla sig till festivalen som enskild individ och inte enbart som del av en befintlig grupp, och festivalen är öppen för alla barn och unga med musikintresse.

MusikRUM är en viktig kulturell mötesplats för barn och unga. Under pandemin har vi fått många samtal kring saknaden av gemenskap och att få musicera, sjunga och dansa. Denna typ av aktiviteter ger mervärde för livet och därför är vi glada att kunna genomföra MusikRUM igen, säger Hanna Hult Rosén, generalsekretare på RUM.


Unik festival för barn och unga 
MusikRUM är en unik festival för barn och unga. Varje år kommer drygt 1800 deltagare från hela Sverige, och närmare 5 000 besökare. I år blir det en lite mindre skala per ort men eventet kommer som helhet upp i samma storlek som tidigare år. 

Det speciella med MusikRUM är deltagarna, alla de unga som samlas och den stämning som uppstår när de bjuder på sin musik, dans och sång. Nu sprider vi denna stämning till flera platser runtom i hela landet. Jag ser med glädje fram emot en festival med samma känsla som tidigare, men nu på flera orter där fler har möjlighet att delta, säger Vincent Ericsson, förbundsordförande för RUM.

Huvudarrangörer och samarbetspartners gör festivalen möjlig 
MusikRUM arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med studieförbundet Kulturens, Sveriges Unga Blåsare och regionala musik- och kulturskolor. MusikRUM äger rum den 7 maj i Luleå, Umeå, Skellefteå, Östersund, Härnösand, Falun, Karlstad, Västerås, Linköping, Uppsala, Stockholm, Visby, Göteborg, Nässjö, Kalmar och Hässleholm. Sista anmälningsdag är 20 april. 

 


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

RUM är en ideell organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Förbundet är med sina dryga 350 lokalföreningar och drygt 30 000 medlemmar över landet en av Sveriges största ungdomsorganisationer. Verksamheten består till exempel av kurser, konserter, workshoppar och festivaler. RUM organiserar även spetsutbildningarna RUM:s Blåslandslag och RUM:s Stråklandslag


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman