2022-06-30 10:46Pressmeddelande

RUM:s Blåslandslag tävlar i VMC i Nederländerna – men först kan du uppleva musiken på flera platser i landet

Varje sommar får unga runt om i Sverige i åldrarna 15–25 år chansen att spela tillsammans i RUM – Riksförbundet Unga Musikanters Blåslandslag, en av RUM:s äldsta verksamheter. Den 3–15 juli musicerar de på hög nivå och utvecklas tillsammans i Lunnevad i Linköping. Därefter bär det av på en kort konsertturné innan VMC i Kerkrade för att tävla mot orkestrar från hela världen. 

RUM:s blåslandslag har funnits sedan 1975 och många av de tidigare landslagsspelarna har valt att som vuxna fortsätta sitt musicerande som antingen professionella blåsare, slagverkare, musiklärare eller engagerade amatörer. 2021 presenterade Blåsarsymfonikerna/Musikaliska, i samarbete med RUM, Sveriges Orkesterförbund och Kulturskolerådet, en undersökning gjord bland 131 fritidsmusicerande orkestrar. Undersökningen visade att en majoritet av orkestrarna upplever problem med nyrekrytering och återväxt, bland annat på grund av nedlagda eller krympande kultur- och musikskolor. Därför är det extra viktigt för RUM att arbeta för blåsmusiklivet i landet. 

RUM:s Blåslandslag är unikt i svenskt musikliv. Målsättningen med vårt Blåslandslag är att skapa landets bästa blåsorkester och att genom deltagarna inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen, säger Hanna Hult Rosén, generalsekreterare på RUM. 

RUM:s Blåslandslag leds alltid av en professionell dirigent. I år är det Helge Haukås, som inte bara har en lång karriär som dirigent utan som också undervisat i dirigering vid Grieg-akademin i Bergen, Norge. I sommar finns det möjlighet att se Blåslandslaget vid tre konserttillfällen: 

  • 12 juli kl. 19.00 Kulturscenen, Mjölby
  • 13 juli kl. 19.30 Stora Kyrkan, Åtvidaberg
  • 14 juli kl. 18.30 Rotundan, Parken, Trelleborg 

RUM:s Blåslandslag åker till The World Music Contest (WMC) i Nederländerna 
VMC i blåsmusik arrangeras vart fjärde år i Kerkrade i Nederländerna. I och med pandemin och reserestriktioner sattes tävlingen på paus, men den 15–17 juli är det dags igen för RUM:s Blåslandslag att ställa upp i tävlingen. Under WMC 2022 räknar arrangörerna med att välkomna mer än 20 000 musiker och 300 000 besökare till staden. Läs mer om WMC här.


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

För intervjuer och mer information vänligen kontakta Hanna Hult Rosén, Generalsekreterare RUM | 070-282 25 60 | hanna.hult.rosen@rum.se RUM är en ideell organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Förbundet är med sina dryga 350 lokalföreningar och drygt 30 000 medlemmar över landet en av Sveriges största ungdomsorganisationer. Verksamheten består till exempel av kurser, konserter, workshoppar och festivaler. RUM organiserar även spetsutbildningarna RUM:s Blåslandslag och RUM:s Stråklandslag

Kontaktpersoner

Hanna Hult Rosén
Generalsekreterare
Hanna Hult Rosén