2021-08-16 08:30Pressmeddelande

Snart kan unga mötas igen – festivalen MusikRUM skjuts fram till 7 maj

Ungdoms- och musikfestivalen MusikRUM, som arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter, flyttas fram till 7 maj 2022. Festivalen arrangeras på 16 orter samtidigt och består av flera workshoppar, där deltagarna från alla 16 orter bland annat tillsammans kommer spela in Linnea Henrikssons hit ”Alice”, i arrangemang av Caroline Karpinska. 

I juni när pandemirestriktionerna började släppas planerade RUM – Riksförbundet Unga Musikanter att hålla sin årliga festival MusikRUM i oktober, men på grund av den ökade smittspridningen väljer nu förbundet att flytta fram festivalen till 7 maj 2022.

MusikRUM är en viktig kulturell mötesplats för barn och unga. Under pandemin har vi fått många samtal kring saknaden av gemenskap att få musicera, sjunga och dansa. Denna typ av aktiviteter ger mervärde för livet och det är viktigare än någonsin just nu. Beslutet fattades nu för att inte behöva ställa in i sista stund då vår upplevelse är att det skapar fler ledsna och besvikna barn och unga. Det var inte ett beslut vi ville ta men vi som organisation har ett lika stort ansvar som andra att jobba för minskad smittspridning, säger Hanna Hult Rosén, generalsekreterare för RUM.

Unik festival som skapas av deltagarna själva
MusikRUM är en unik festival. Det som gör den unik är att det är deltagarnas egen festival. Nästa års upplaga anpassas efter rådande restriktioner, med simultana workshoppar på 16 orter runtom i hela landet. På varje ort finns det 150 platser för deltagare fördelat på tre parallella workshoppar. Under MusikRUM kommer alla instrumentalister, sångare och dansare att arbeta med Linnea Henrikssons låt "Alice". Låten har arrangerats av Caroline Karpinska och Kristine Westman Elorza har gjort danskoreografi. Inspelningarna från alla 16 orter kommer sedan sättas ihop med Linnea Henrikssons sång och släppas på RUM:s hemsida och YouTube-kanal.

Det speciella med MusikRUM är deltagarna. Alla de unga som samlas och den stämning som uppstår när de bjuder på sin musik, dans och sång. Något vi alla är beslutsamma om är att alla barn och unga ska få uppleva MusikRUM på ett tryggt och säkert sätt. Jag ser med glädje fram emot en festival med samma känsla som tidigare, men på flera orter och med möjlighet för fler att delta, säger Vincent Ericsson, Förbundsordförande för RUM. 

Huvudarrangörer och samarbetspartners gör festivalen möjlig 
MusikRUM arrangeras av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med studieförbundet Kulturens, Sveriges Unga Blåsare och regionala musik- och kulturskolor. MusikRUM äger rum 7 maj i Luleå, Umeå, Skellefteå, Östersund, Härnösand, Falun, Karlstad, Västerås, Linköping, Uppsala, Stockholm, Visby, Göteborg, Nässjö, Kalmar och Hässleholm.


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

RUM är en ideell organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Förbundet är med sina dryga 350 lokalföreningar och drygt 30 000 medlemmar över landet en av Sveriges största ungdomsorganisationer. Verksamheten består till exempel av kurser, konserter, workshoppar och festivaler. RUM organiserar även spetsutbildningarna RUM:s Blåslandslag och RUM:s Stråklandslag


Kontaktpersoner

Hanna Fred Ekman
Producent för Framtidens Musikpris samt Kommunikation- & Projektsamordnare
Hanna Fred Ekman