2022-08-02 07:05Pressmeddelande

Unga stråktalanger möts i Falun under Stråklandslaget 2022

Den 5–13 augusti är det dags för Stråklandslaget 2022, ett arrangemang av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter. Under nio dagar samlas unga i åldrarna 14–25 på Musikkonservatoriet i Falun för nya upplevelser, stråkmusik och undervisning. Kursen avslutas sedan med tre offentliga konserter. 

 RUM – Riksförbundet Unga Musikanter är en av Sveriges största ungdomsorganisationer. RUM arrangerar flera kurser och nu har det blivit dags för Stråklandslaget 2022. Mellan den 5–13 augusti kommer unga musiker i åldrarna 14–25 delta på den nationella stråkursen på Musikkonservatoriet i Falun. 

Under tidigare år har vi fått ta del av många talangfulla och drivna unga vuxna som under Stråklandslaget har skaffat sig vänner för livet. Varje individ får utrymme att utvecklas i sitt eget musicerande och i skapandet tillsammans med andra. Det är viktigt att alla känner sig trygga och sedda under kursen och vi jobbar aktivt med att skapa en rolig tid för deltagarna. Det är fantastiskt vad dessa unga människor kan skapa tillsammans som grupp, säger Hanna Hult Rosén, generalsekreterare på RUM.

Upplev Stråklandslaget i Falun
Under nio dagar kommer eleverna inte bara vässa sina musikaliska kunskaper i antingen fiol, viola, cello eller kontrabas, utan även få utbildning i ledarskap, teambuilding och samarbete. Kursen avslutas sedan med tre offentliga konserter runt om i Falun: 

  • 11 augusti kl. 19.00 – kammarmusikkonsert på Gruvmuséet Falu Gruva
  • 12 augusti kl. 19.00 – konsert med stråkorkester och celloensemble i Sundborns kyrka
  • 13 augusti kl. 15.00 – konsert med stråkorkester och celloensemble i Nybrokyrkan

En kurs för eleverna
Stråklandslaget har under många år varit mycket uppskattat bland eleverna. Under dessa nio dagar skapas en samhörighet och samspelthet där de unga vuxna både lär och inspireras av varandra. Stråklandslaget arrangeras av RUM i samarbete med Musikkonservatoriet Falun och vänföreningen Musikkonservatoriet Faluns Vänner. 

Besök RUM:s hemsida för att läsa mer om Stråklandslaget 2022.


Om RUM – Riksförbundet Unga Musikanter

För intervjuer och mer information vänligen kontakta Hanna Hult Rosén, Generalsekreterare RUM | 070-282 25 60 | hanna.hult.rosen@rum.se RUM är en ideell organisation för alla barn och unga som spelar ett instrument, sjunger, dansar eller spelar teater. Förbundet är med sina dryga 350 lokalföreningar och drygt 30 000 medlemmar över landet en av Sveriges största ungdomsorganisationer. Verksamheten består till exempel av kurser, konserter, workshoppar och festivaler. RUM organiserar även spetsutbildningarna RUM:s Blåslandslag och RUM:s Stråklandslag.

Kontaktpersoner

Hanna Hult Rosén
Generalsekreterare
Hanna Hult Rosén